DETECTOARE DE FUM, CĂLDURĂ ȘI MONOXID DE CARBON

SIGURANTĂ ȘI PROTECȚIE ACASĂ

Detectoare de gaz

La fel ca în toate simțurile, mirosul scade odată cu vârsta, astfel încât capacitatea noastră de a detecta o scurgere de gaz în casă scade în timp (în special după vârsta de 55 de ani). Drept urmare, o acumulare de gaz explozibil ar putea să apară în locuință fără știrea locatarilor. Acesta este un motiv special de îngrijorare, mai ales dacă chiriașul / proprietarul trăiește cu o boală precum demența, ceea ce îi poate face mai predispuși să lase un aparat cu gaz nesupravegheat în bucătărie, de exemplu.

O componentă recentă a noii tehnologii este detectorul de gaze FireAngel – primul sistem de alarmă a gazelor prin monitorizare continuă din lume, fără alimentare. Cu baterii litiu AA înlocuibile, această alarmă nu necesită conexiune la curent alternativ.

Detectoare monoxid de carbon (CO)

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz toxic inodor și incolor, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil de identificat fără un detector CO corespunzător. Produse atunci când combustibilul nu este ars în mod corespunzător, cele mai comune surse ale acestui „ucigaș silențios” sunt cazanele defecte, incendiile cu gaze și aragazele.

Detectoarele de monoxid de carbon sunt o tehnologie relativ recentă care poate salva vieți, dar este de așteptat ca utilizarea și instalarea lor în proprietățile din România să devină tot mai frecvente. Detectoarele de CO ar trebui instalate în orice cameră unde exista un aparat care arde combustibil (cum ar fi un cazan în bucătărie sau central pe gaz) și în orice încăpere prin care trece combustibilul.

În mod fundamental, instalarea celei mai bune tehnologii noi în spațiile dvs. va oferi un avertisment mai rapid celor care locuiesc acolo. Acest lucru nu numai că va ajuta la prevenirea rănilor și la salvarea vieții, dar va ajuta și la economisirea banilor fie prin prevenirea incendiilor sau prin răspunsul mai rapid în cazul în care incendiul se produce.

Prin urmare, este esențial ca furnizorii de locuințe / proprietarii să fie conștienți de produsele de siguranță disponibile și de cele mai bune soluții pentru a oferi un nivel adecvat de siguranță în spațiul de cazare. Acest lucru se referă în special la bucătărie, deoarece peste 60% din incendiile accidentale la domiciliu încep în această cameră.

Detectoare de fum

Un detector de fum este un dispozitiv electronic de protecție împotriva incendiilor care detectează automat prezența fumului, ca o indicație cheie a incendiilor și emite un avertisment sonor pentru a alarma locuitorii casei.

Detectoarele de fum comerciale și industriale pot emite un semnal către un panou de control al alarmelor de incendiu ca parte a unui sistemul central de alarmă la incendii al clădirii. Conform legii, toate locurile de muncă trebuie să aibă un sistem de detectare a fumului.

Detectoarele de fum din gospodărie sau alarmele de fum emit o alarmă sonoră și / sau vizuală din detectorul propriu-zis. Acestea pot fi unități individuale cu baterie sau mai multe dispozitive într-o retea wireless. Acestea din urmă trebuie instalate în clădirile noi sau după renovări majore.

Detectoarele de fum trebuie instalate pe toate nivelurile din casă. Când instalați o alarmă de fum, mulți factori influențează locul în care veți plasa detectorul, inclusiv numarul lor. Luați în considerare plasarea detectoarelor în calea de evacuare pentru a va ajută în condiții de vizibilitate limitată. În general, ar trebui să plasați alarmele în centrul tavanului sau, dacă le așezați pe un perete, acestea ar trebui să fie cât mai aproape de tavan.

Detectoare de căldură

După cum am menționat, detectorul de căldură este un dispozitiv special de siguranță care răspunde la o creștere a temperaturii și se activează în caz de incendiu. Spre deosebire de detectoarele de fum, acestea nu răspund la fum doar la căldură. Datorită unui detector de căldură puteți obține timp suplimentar pentru a stinge un incendiu sau a evacua oamenii dintr-o clădire.

Detectoarele de căldură declanșează o alarmă fie prin topirea unui aliaj cu fuziune scăzută, fie îndoirea unei benzi bimetalice.

În funcție de construcția sa, o alarmă a senzorului de căldură poate fi electronică sau mecanică (alarmele mecanice, la rândul lor, pot fi pneumatice sau bi-metalice). O alarmă electronică a detectorului de căldură conține un termistor care schimbă rezistența odată cu creșterea temperaturii.

Indicatoarele LED ale detectoarelor de căldură electronice clipesc pentru a indica funcționarea corectă a standby-ului.

Alarmele mecanice bi-metalice au o bandă din două metale diferite. Datorită schimbării temperaturii, metalul distorsionează și închide un contact. Detectoarele pneumatice constau dintr-o cameră umplută cu aer și o diafragmă mobilă în care este pusă camera. Pe măsură ce temperatura crește, camera cu aer se extinde și deformează diafragma. Aceasta declanșează un set de contacte care avertizează asupra pericolului.

Unele alarme ale detectorului de căldură răspund la creșterea rapidă a temperaturii. Sunt cunoscuți ca senzori de viteză de creștere (ROR). Când temperatura începe să crească rapid cu aproximativ 12 ° F – 15 ° F pe minut, alarma este activată. Este important să vă asigurați că alarmele ROR nu sunt instalate în zonele cu o creștere naturală rapidă a temperaturii care depășește punctul de deplasare, cum ar fi mansardele.

Senzorii de căldură la temperatură fixă, pe de altă parte, avertizează asupra situației periculoase atunci când este depășită o anumită temperatură. De obicei, se activează când temperatura crește peste 135 de grade. Alarmele la temperatură fixă ​​sunt considerate a fi mai puțin fiabile decât alarmele ROR din cauza întârzierii termice. Cu alte cuvinte, detectorul vă porni alarma când temperatura reală este mult mai mare decât pragul prestabilit.

Alarmele de căldură sunt utilizate în mare parte în zonele în care nu se pot instala alarmele de fum. De exemplu, bucătăriile sunt umplute în mod regulat cu fum, garajele au fum, mansardele ar putea avea un număr excesiv de particule de praf sau umiditate etc. .

Este important să ne amintim că alarmele senzorului de căldură nu sunt concepute pentru a salva viața umană. Nu se vor activa în cazul în care focul arde încet și generează fum și monoxid de carbon. Bucătăriile, garajele, depozitele, mansardele, dulapurile electrice etc. sunt facilitățile în care pot fi instalate și utilizate în mod benefic detectoare de căldură.

Alarme prin sunete cu frecvență joasă și lumină tip stroboscop

Conform cercetărilor din 2007, o alarmă cu frecvență joasă este mai probabil să trezească persoane cu risc ridicat, cum ar fi copiii, cei cu pierderi auditive ușoare până la moderate, chiriași în vârstă și persoane sub influența drogurilor și alcoolului. O alarmă obișnuită de fum intensă poate să nu ofere suficientă protecție acestor persoane și, pentru cei cu pierderi de auz grave sau care nu aud deloc, se pot folosi un stroboscop și plăcuțe vibrante pentru avertizare. Lumina de tip stroboscop va oferi un avertisment vizual în timpul orelor de veghe, în timp ce plăcuțele vibrante (așezate sub pernă) vor oferi un avertisment în timpul nopții.

O varietate de produse pentru siguranța la incendiu pot fi interconectate wireless în toată casa, si pot fi adaptate nevoilor specifice ale fiecarui individ. Aceasta va oferi o protecție finală pentru chiriașii vulnerabili – indiferent dacă problema detectată este focul sau gazul cu monoxid de carbon. Această nouă tehnologie va fi probabil deosebit de benefică pentru locuințele sociale, deoarece acolo există o proporție mai mare de chiriași vulnerabili.

Meniu